Gyermekeink védelmében IV.


 Gkcsakvar    01 szept 2022
 Nincs    Családsegítő

gyv.png

Gyermekeink védelmében IV.

Tisztelt Csákváriak!

A 2022. május havi Hírmondóban útjára indult a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat cikksorozata, amelyben a csákvári jelzőrendszer tagjaival közösen arra vállalkozunk, hogy bemutassuk a gyermekvédelmi rendszernek a helyi szintű működését. Terveink szerint minden hónapban a csákvári jelzőrendszer egy- egy tagja fogja a saját, intézményén belüli gyermekvédelmi tevékenységét bemutatni, hangsúlyozva a települési rendszerben betöltött szerepét.

Ennek a cikksorozatnak a következő részeként, az alábbiakban a Lorántffy Református Óvoda és Bölcsőde tájékoztatóját olvashatják:

 

A Lorántffy Református Óvoda és Bölcsőde többcélú közös igazgatású intézmény, amely óvodai nevelést és önálló intézményi egységben bölcsődei ellátást biztosít. Az intézmény fenntartója a Csákvári Református Egyházközség.

Az intézménynek két gyermekvédelmi felelőse van. Az óvoda gyermekvédelmi felelőse Burai Zoltánné óvodapedagógus, a bölcsőde gyermekvédelmi felelőse Márkusné Som Noémi bölcsőde szakmai vezető, akik heti szinten kapcsolatban vannak egymással, és a gyermekvédelmi aktuális információkat megosztják az érdemben érintett kolléganőkkel, valamint gyermekvédelmi kérdésekben segítik őket. A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat által szervezett havi szakmaközi beszélgetésen általában részt vesznek.

Az intézmény fontos feladata gyermekvédelem szempontjából a prevenció és a korrekció. Ez kihat a bölcsődében, óvodában gondozott, nevelt kisgyermekekre és családjaikra.  A gyermekvédelmi munka nagymértékű odafigyelést igényel, mert a kisgyermekek nem tudnak életkoruknál fogva fellépni közvetítőként a család és az intézmény között.

A családdal való kapcsolattartás alapvető, folyamatos odafigyelést, és összefogást kíván a gyermekek javára. A bölcsődei, óvodai kapcsolattartás formái: napi kapcsolat, szülői értekezlet, családlátogatás, egyéni beszélgetések, fogadóórák.

A kisgyermekkorban a nevelés elsődleges színtere a család. Amikor a kisgyermek szocializációja kiegészítendő, vagy elmarad a megfelelőnek ítélhetőtől, akkor a bölcsődei, óvodai gondozás, nevelés segítségével van lehetőség a zavarok enyhítésére, majd megszüntetésére.  A bölcsődénkből az óvodánkba átkerült gyermekeknél, amelyeknek a családja kapcsolatban áll a csákvári Család- és Gyermekjóléti Szolgálattal, jobban követhető, és a két gyermekvédelmi felelősnek nagyobb rálátása van a család problémájára.

A bölcsődei, óvodai nevelés a családi neveléssel együtt, azt kiegészítve szolgálja a gyermek fejlődését. Mai modern világunk gyorsan változik, mely magával hozza a társadalom legkisebb egységének a családnak a változását.

Gyakorlati tapasztalataink azt mutatják, hogy napjainkban a szülők nagy része bizonytalan a gyermeknevelés, gondozás területein. A tradicionális magyar gyermeknevelés talaján felnőtt szülők szembetalálkoznak a nyugati társadalomból beáramló liberálisabb gyermeknevelés eszméivel. Ennek következménye, hogy nem találják a helyes utat a gyermeknevelésben. Tapasztalt óvodapedagógusok, kisgyermeknevelők egyre inkább azt látják, hogy a mai kisgyermekek mások, mint a 10 évvel ezelőtt bölcsődében, óvodában nevelkedett társaik. Nyugtalanabbak, szokásaik kialakulatlanok, hiányzik a rendszeresség, a biztonságos napirend, a rendszeres és egészséges étkezés, a kiszámíthatóság, a következetesség.  Mindezek következményeképpen a szülőkkel való együttműködés nehézkessé válhat, majd gyermekvédelmi problémák keletkezhetnek.

Fontosnak tartjuk, hogy a nevelői munkánk a családi nevelésre épüljön, kiegészítve azt, azzal összhangban legyen. Ennek alapja a családokkal kialakított jó kapcsolat. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyermeket nevelő családok megismerésére, a velünk való jó kapcsolat kialakítására és fenntartására. A személyes, csoportos beszélgetések, a közös programok, tevékenységek ezért is lényegesek.

Mint minden református intézményben, úgy nálunk is a kisgyermekek Istenhez vezetése elsődleges. Célja a családi keresztyén nevelés támogatása, vagy ha ez hiányzik, akkor a keresztyén élet elindítása, a vallási környezet megalapozása.

Az elmúlt évben nem tapasztaltunk kirívó gyermekvédelmi problémát az intézményünkben, jelzést nem tettünk a Család- és Gyermekjóléti szolgálat felé, valamint alkalmazzuk az utánkövetés módszerét.

Ha a bölcsődében vagy az óvodában ilyen, vagy ehhez hasonló problémákkal találkozunk (nevelési hiányosságok, ráhagyó nevelési stílus, mozaik család, családon belül felcserélődött szerepek, más ütemben való fejlődés elfogadása), akkor felajánljuk a szülőknek az egyéni fogadóóra lehetőségét. A szülőknek segítünk ismeretszerzést biztosítani a gyermeknevelés bármely területén. Az intézményünk jó kapcsolatban van a Református Egyház Gyógypedagógiai Módszertani Intézménnyel, valamint a MRE Bethesda Gyermekkórházzal.

A gyermekvédelmi felelősök továbbá kapcsolatban állnak a városon belüli intézményekkel: Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, Védőnői Szolgálat, Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola, Mese- Vár Óvoda és Bölcsőde.

 

                  „ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan”

                                                                      (1János 3:18)