GYERMEKEINK VÉDELMÉBEN VI.


 Gkcsakvar    16 nov 2022
 Nincs    Családsegítő

gyv.png

GYERMEKEINK VÉDELMÉBEN VI.

Tisztelt Csákváriak!

A 2022. május havi Hírmondóban útjára indult a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat cikksorozata, amelyben a csákvári jelzőrendszer tagjaival közösen arra vállalkoztunk, hogy bemutassuk a gyermekvédelmi rendszernek a helyi szintű működését. Az elmúlt időszakban, minden hónapban a csákvári jelzőrendszer egy- egy tagja (védőnők, bölcsődék és óvodák, általános iskola, családok átmeneti otthona) mutatta be a saját, intézményén belüli gyermekvédelmi tevékenységét, hangsúlyozva a települési rendszerben betöltött szerepét.

            Ennek a cikksorozatnak a következő részeként, a Csákváron is szolgáltatást nyújtó bicskei Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ- Kapcsolat Központ Család- és Gyermekjóléti Központ tájékoztatóját olvashatják:

A bicskei Kapcsolat Központ- Család- és Gyermekjóléti Központ Szakmai Egységének bemutatkozása

A Család- és Gyermekjóléti Központ 2016. óta látja el a gyermekvédelmi feladatkörét, a Bicskei járáshoz tartozó tizenöt településen, a helyi Család- és Gyermekjóléti Szolgálatokkal szorosan együttműködve. Feladatunk azon szolgáltatások nyújtása, mely hozzájárul a gyermek családban nevelkedésének elősegítéséhez. A gyermek veszélyeztetettségének megelőzése érdekében a gyermek igényeinek és szükségleteinek megfelelő önálló egyéni és csoportos speciális szolgáltatásokat, ellátásokat nyújt.

  • gyermekvédelmi hatósági intézkedésekhez kapcsolódó feladatokat lát el: 

            védelembe vétel, ideiglenes hatályú elhelyezés, nevelésbe vétel, utógondozás esetén

            közreműködik hatósági intézkedésben: javaslattétel, esetmenedzselési feladatok,

támogatást nyújt a családjából kiemelt gyermek visszahelyezése érdekében

  • szakmai támogatás nyújtása az ellátási területén lévő család- és gyermekjóléti szolgálatoknak
  • koordinálja a járás területén működő jelzőrendszerek munkáját
  • speciális szolgáltatásokat nyújt:

- kapcsolatügyelet

- készenléti ügyelet-telefonos segítői munka

- jogi tanácsadás

- pszichológiai tanácsadás

- családkonzultáció, családterápia

- mediáció

- szociális diagnózis készítés

- óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység

A Család- és Gyermekjóléti Központ Szakmai Egységének a gyermekek és családjaik számára nyújtott szolgáltatásai térítésmentesen igénybe vehetőek.

A családok jelentkezhetnek önként, illetve társintézmények irányíthatják a központhoz speciális szolgáltatásaink igényléséhez.

Kivételt képeznek a gyámhatóság által, határozattal kötelezett kliensek. Együttműködés esetén egyéni nevelési – gondozási terv készül, és ennek alapján a klienssel, és a bevonható szakemberekkel közösen megoldást keres az esetmenedzser és a családsegítő. A megoldás lehetséges formái: intézményen belüli, illetve más társintézményekkel közös esetkezelés. Ez folyamatos kapcsolattartást feltételez a klienssel, mely az otthonában, családlátogatások alkalmával, és a központ és a településeken biztosított irodában végzett szociális munkát jelenti. A szolgáltatás keretében végzett tevékenységnek – a szolgáltatást igénybe vevő érdekében, mások személyiségi jogainak sérelme nélkül – a szükséges mértékig ki kell terjednie az igénybe vevő környezetére, különösen családjának tagjaira.

Bővebben a Család- és Gyermekjóléti Központ speciális feladatait szeretnénk a következőkben bemutatni.

Kapcsolatügyelet A kapcsolatügyelet a felbomlott családok gyermekei számára biztosít lehetőséget, hogy mindkét szülőjükkel rendszeres kapcsolatot tarthassanak. A bíróság és a gyámhatóság a felügyelt kapcsolattartásokat az ügyeletre szabályozhatja, ha a szülők máshogy nem képesek egyezségre jutni, és konfliktusban állnak egymással. Semleges helyet biztosítunk a gyermek és szülő számára, hogy kellemes környezetben találkozhassanak. Ehhez, szükség szerint segítséget kapnak a szakemberektől. Szolgáltatásunkat kéthetente szombat délelőttönként nyújtjuk, előzetes megállapodás megkötése alapján.

Mediáció A mediáció módszere segíthet azokban az esetekben, amikor két fél nem tud megegyezni     valamilyen ügyben (lehet családi, gazdasági stb. vita), de ugyanakkor motiváltak a helyzet megoldására. Egy harmadik személy, a mediátor segíthet egy mindegyik fél számára elfogadható megállapodás kidolgozásában. 

Jogi tanácsadás Bicskei járás területén lévő települések szolgálatainak kliensei számára ingyenes jogi tanácsadást biztosítunk kéthetente csütörtök délután 14-től 15 óráig. Telefonos bejelentkezés szükséges.

Pszichológiai tanácsadás A Bicskei járás területén lévő települések szolgálatainak kliensei (mind felnőttek, mind gyermekek) számára ingyenes pszichológiai tanácsadás telefonon előre egyeztetett időpontban.

Családkonzultáció, családterápia A rendszerszemléletű megközelítés a családot tekinti a problémák keletkezésének és a terápiás beavatkozás egységének. A terápia fókuszában a család és annak alrendszerei, illetve az egyén családi kapcsolatai állnak. Családterápiára nem minden esetben jár az egész család. Az első ülésen fontos, hogy minden családtag ott legyen, aki érintett a problémában, de később, a terápia egy-egy szakaszában ideiglenesen a családnak csak egy része van jelen (pl. csak a szülők, csak a férfiak, csak a gyerekek). Ezek mindig ideiglenesek és a terápia újból és újból kiegészül a teljes családra. 

Szociális diagnózis készítés A család- és gyermekjóléti központokban felveendő szociális diagnózisnak az a rendeltetése, hogy egy független szakértői vélemény által igazolja, hogy egy adott személynek egy bizonyos szolgáltatásra szüksége van-e vagy sem. A diagnózis készítése során felszínre kerülő problémák kezelése érdekében megállapításra kerülnek azok a szolgáltatások, amelyek megteremtik a fejlesztéshez, a normális működéshez szükséges feltételeket, továbbá meghatározásra kerül a megvalósítás határideje, megtörténik a célok elérését gátló és segítő erőforrások, kockázatok számbavétele. A diagnózis elkészítésében az ellátottnak aktívan részt kell vennie, nélküle a terv nem készíthető el.

Óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység Az óvodai és iskolai szociális segítő szolgáltatás ellátása a köznevelési intézmény, valamint a család- és gyermekjóléti központ közötti együttműködési megállapodás alapján történik. Az óvodai és iskolai szociális segítő feladata segíteni a gyermek beilleszkedését, tanulmányi kötelezettségei teljesítését, az azt akadályozó tényezők feltárását, a konfliktusok feloldását, a gyermek veszélyeztetettségének kiszűrését a pedagógusokkal, gyermekvédelmi felelősökkel, szülőkkel együttműködve. Az óvodákban és iskolákban kifüggesztett időpontban, hetente egyszer ügyfélfogadást tart.

Készenléti ügyelet-telefonos segítői munka Célja a Család- és Gyermekjóléti Központ nyitvatartási idején túl felmerülő krízishelyzetekben történő tanácsadás vagy tájékoztatás nyújtása.  A telefonos készenléti szolgálat a Központ nyitvatartási idején túl hívható a 06-20-430-7990 telefonszámon. A telefonszám a bicskei járási települések család- és gyermekjóléti szolgálatoknál kifüggesztésre került.

Az intézmény elérhetőségei

Kapcsolat Központ 2060 Bicske, Ady Endre utca 2.

Telefon: 06 22 952-791 E-mail: @

Ellátási terület: Bicske, Csákvár, Alcsútdoboz, Bodmér, Csabdi, Etyek, Felcsút, Gánt, Mány, Óbarok, Szár, Tabajd, Újbarok, Vértesacsa, Vértesboglár

Telefonos készenléti szolgálat, mely telefonos tanácsadást és tájékoztatást nyújt, a Család- és Gyermekjóléti Központ nyitvatartási idején túl felmerülő krízishelyzetekben: 06 20 430-7990

Ügyfélfogadási idő      Hétfő:         13.00-16.00

                                    Szerda:        8.30-12.00         

                                                         13.00-17.00

                                    Csütörtök:    13.00-16.00

                                    Péntek:          8.30-12.00